Po džepu zaboravne

Bez autora
Mar 27 2012

Poslodavci, koji bi da izbegnu plaćanje enormnih kazni zbog propuštanja poslednjeg roka za podnošenje potvrda o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje svojih zaposlenih u prošloj godini, morali bi najkasnije do 30. aprila da dostave potvrdu Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da su ovu obavezu izmirili.Primetno je da su poslodavci ove godine nešto ažurniji kada je u pitanju dostavljanje potvrda o redovnoj uplati doprinosa, jer je već priličan broj njih potvrdu od početka godine doneo u fond.

Po džepu zaboravnePoslodavci, koji bi da izbegnu plaćanje enormnih kazni zbog propuštanja poslednjeg roka za podnošenje potvrda o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje svojih zaposlenih u prošloj godini, morali bi najkasnije do 30. aprila da dostave potvrdu Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da su ovu obavezu izmirili, kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u ovom fondu.

Primetno je da su poslodavci ove godine nešto ažurniji kada je u pitanju dostavljanje potvrda o redovnoj uplati doprinosa, jer je već priličan broj njih potvrdu od početka godine doneo u fond.

– Na ovaj način ili žele da izbegnu velike gužve uoči poslednjih dana aprila ili plaćanje kazni koje se kreću od 2.500 do 50.000 dinara za odgovornu osobu kod poslodavca, odnosno od 10.000 do čak 800.000 dinara za poslodavce, kaže Timotijevićeva i naglašava da je fond prošle godine podnosio prekršajne prijave protiv nesavesnih poslodavaca i svi su procesuirani.

– Bilo je slučajeva da su presude po prekršajnim prijavama išle i do 400.000 dinara. To je velika globa za poslodavca. Zato podsećamo sve da ove godine ne previde zakonski rok do kada svoje obaveze moraju da izmire – ističe ona.

Fond očekuje da će ove godine oko 250.000 poslodavaca dostaviti potvrde o uplaćenim doprinosima koji radnicima olakšavaju podnošenje zahteva za penzionisanje. U suprotnom ukoliko bi imali rupu u stažu, sami bi, ako poslodavac već nije, morali da uplate doprinose za taj propušteni rok.

Često se, međutim, dešava da zaposleni nemaju mogućnosti da uplate sebi staž, što je razlog više da se apeluje na savest poslodavaca da izmiruju ove obaveze, kaže Timotijevićeva.

Poslodavcima je utoliko olakšan posao oko uplate doprinosa što mogu i elektronski (i mejlom) da provere ispravnost svih unetih podataka o svojim zaposlenima, kako im se ne bi naknadno pronašla greška i ceo posao duplirao.

– Pošto se kontrolom proveri da li su podaci precizni ili ipak moraju na doradu, fond obaveštava poslodavca o tome, tako da on odmah zna da li može u fond da preda prijavu ili da dopuni podatke o svojim radnicima – kaže Timotijevićeva.

Na ovaj način se i poslodavcu skraćuje vreme oko završetka ovog posla, a i zaposlenima otvara mogućnost da uvek mogu da provere da li su im izmireni doprinosi. Prošle godine je potvrdu o uplatama doprinosa podnelo oko 221.000 poslodavaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik